درمان بیماری های عصبی با فیزیوتراپی

فیزیوتراپی مغز و اعصاب
۱ اردیبهشت ۱۴۰۳

فیزیوتراپی عصبی یا فیزیوتراپی نورولوژی روشی برای درمان بیماری های عصبی به وسیله تمرین ورزشی، تجهیزات مکانیکی، جریان الکتریکی، مانور های دستی و عامل های فیزیکی دیگر است. فیزیوتراپیست می‌تواند بیماران دارای اختلال حرکتی ناشی از مشکلات درون سیستم عصبی و عضلانی بدن را درمان کند.

علائم اختلال نورولوژیک

بیماری های عصبی و عضلانی معمولا ریشه ی ارثی دارند ولی باید نشانه های آنها را شناخت تا با رجوع به موقع و درمان آنها به کامل ترین حالت ممکن و در زمان سریع رخ دهد. علامت های اختلال نورولوژیک از این قرار است:

  •  ضعف عضلانی
  • کاهش سطح کنترل
  • لرزش عضلات و اندام
  • از بین رفتن عملکرد های بدن
  • اسپاسم عضلانی کنترل نشده
  • غلبه نداشتن بر اختیارات محیطی
  • ضعف تعادل بین هماهنگ کردن اجزای بدن

ناگفته نماند که بعضی از بیماری های عصبی مانند فلج بلز امکان بروز یک شبه و بدون هیچ علامت قبلی را دارند!

چه بیمارانی نیاز به فیزیوتراپی عصبی دارند؟

فیزیوتراپی عصبی (فیزیوتراپی نورولوژی) قادر است همه بیماری‌‌ها که بر توانایی جسمی و حرکات سیستم بدن اختلال وارد کند را درمان کند. بیماری های شایع عصبی که با فیزیوتراپی درمان می‌شود:

  1. ام اس (Multiple Sclerosis) : بیماری مزمنی که علت آن مشخص نیست! ام اس موجب مشکلات تعادل، کنترل عضله ها، بینایی و… می‌شود.
  2. فلج بلز (Bell’s palsy) : بیماری که به طور ناگهانی رخ می‌دهد که به موجب آن بخشی از صورت فلج می‌شود!
  3. اسکلروز جانبی اولیه (PLS) : با تحلیل رفتن سلول های عصبی مغز که وظیفه کنترل حرکات را دارند، ضعف عضلات ارادی مانند عضلات کنترل زبان، دست و پا حاصل می‌شود.
  4. پارکینسون (Parkinson) : بیماری با علت ناشناخته که موجب لرزش غیر ارادی است. اگرچه بیشتر در افراد با سن بالا رخ می‌دهد اما در بین جوانان هم دیده می‌شود.
  5. سکته مغزی: یکی از علت های ایجاد سکته مغزی پاره شدن یا بسته شدن یک رگ از رگ هایی است که وظیفه خونرسانی را دارند.

بیماری های معروف دیگری مانند اختلال در عملکرد عصب یا درد در عصب سیاتیک هم وجود دارد که با فیزیوتراپی قابل حل و بهتر شدن هستند اما تحقیق‌ها حاکی از این است که غالب افراد مراجعه کننده به فیزیوتراپ عصبی، خانم های میانسال مبتلا به بیماری های سیستم عصبی بدن، سکته مغزی، زنان باردار یا مادرانی هستند که در کنترل ادرار دچار مشکل هستند.

فیزیوتراپی بیماران سکته مغزی

فیزیوتراپی بیمار نورولوژی موجب کنترل اختلال راه های عصبی می‌شود تا آنجا که می‌توان گفت با فیزیوتراپی عصبی، درب های بسته زندگی، دوباره گشوده می‌شود! با انجام فیزیوتراپی نورولوژی تحت نظر ، بیماران سکته مغزی می‌توانند بهبود زیادی در این موارد پیدا کنند:

  • تعادل
  • راه رفتن
  • کنترل ادرار
  • اسپاسم (گرفتگی ناگهانی عضلات)
  • و…

مزایا فیزیوتراپی عصبی

فیزیوتراپی عصبی دایره بزرگی ازنتایج خوب را به همراه خود دارد. تسکین درد، برگشتن قدرت و دامنه حرکت عضلات، کم شدن گرفتگی ناگهانی(اسپاسم) عصبی، قدرت انجام کار های روزمره با فیزیوتراپی برای بیماران سکته مغزی و از همه مهم‌تر بالا بردن اعتماد به نفس

نکاتی مهم پیرامون فیزیوتراپی عصبی

  1. به جهت بررسی سابقه بیماری توسط از بیمار مبتلا به سکته مغزی، همراه داشتن فردی آگاه از سابقه بیمار، مدت زمان عارضه، علت سکته و… بسیار مهم است.
  2. فیزیوتراپی عصبی بیماران شامل روش های مختلف بسیاری می‌تواند باشد که روحیه مناسب و بالا بیمار، تاثیر بسیار زیادی بر جسم او دارد.
  3. بخش قابل توجهی از مراحل درمان مانند تمرینات ورزشی خاص توصیه شده توسط فیزیوتراپ برعهده بیمار است که باید با جدیت و طبق برنامه انجام شود که یاری و پیگیری دوستان و خانواده بیمار، می‌تواند قدم بزرگی برای بهبود هرچه سریعتر و کاملتر او باشد.

هدف فیزیوتراپی عصبی یا نوروفیزیوتراپی توانبخشی بیماران دارای اختلالات سیستم عصبی است که مراجعه به یک فیزیوتراپ دانا، ماهر و با نتایج درخشان شتابدهنده کسب بهترین نتیجه است.

کلینک فیزیوتراپی سعید مزین در سعادت آباد 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست مطالب

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماسخانهمقالات