درمان خشک شدن ارنج بعد از شکستگی

آرنج

مفصل آرنج از کنار هم قرار گرفتن سه استخوان بازو زند زیرین و زند زبرین درست شده است این سه استخوان با هم سه مفصل را درست می کند پس در ناحیه آرنج سه مفصل وجود دارد.

آرنج در نتیجه وارد شدن ضربه تروما برای مثال در اثر زمین خوردن هنگام ورزش کردن یا حتی پیاده روی می شکند اکثر موارد شکستگی‌های آرنج بر اثر زمین خوردن ایجاد می‌شوند و زمانی رخ می دهند که فرد هنگام افتادن بازوی کشیده خود را در مقابل بدن می‌گیرد تا مانع زمین خوردن شود. نیرو هنگام برخورد به زمین از مچ دست و ساعد می‌گذرد و به آرنج می رسد به علاوه در صورتی که آرنج مستقیماً به زمین بخورد نیز شکستگی دست می دهد.

درمان خشک شدن آرنج بعد از شکستگی

شکستگی آرنج یا بخش‌هایی مانند مچ و ساعد دست شرایطی را ایجاد می‌کنند که بیمار نتواند دست خود را خیلی حرکت دهد. در نتیجه آرنج دچار خشکی می‌شود. برای درمان خشک شدن آرنج بعد از شکستگی کافی است این موضوع را با فیزیوتراپیست در جریان بگذارید تا به وسیله تمرین‌های حرکتی و تکنیک‌هایی مانند شاک ویوتراپی و لیزر تراپی، خشکی آرنج بعد از شکستگی را برطرف کند. همه این تکنیک‌ها به جریان پیدا کردن خون در ناحیه خشک شده کمک می‌کنند و در نتیجه می‌توانید آرنج خود را راحت‌تر حرکت دهید.

فیزیوتراپی صاف نشدن آرنج دست

اگر آسیب به آرنج یا احساس درد در این اندام اجازه نمی‌دهد که آن را به خوبی صاف کنید، باید از فیزیوتراپیست کمک بگیرید. تمرین‌های فیزیوتراپی روی دامنه حرکتی آرنج تمرکز می‌کند تا بتوانید به خوبی آن را حرکت دهید. فیزیوتراپی صاف نشدن آرنج دست ممکن است شامل روش‌هایی مانند تحریک الکتریکی و اولتراسوند باشد. اما فیزیوتراپیست تمرین‌های ورزشی را به عنوان پایه اصلی فیزیوتراپی برای صاف نشدن آرنج دست در نظر می‌گیرد. همچنین فیزیوتراپیست شما برخی از تمرین‌های ورزشی را برای انجام آن در منزل توصیه می‌کند. در صورت بروز هر گونه درد هنگام انجام تمرین‌های ورزشی، این موضوع را با فیزیوتراپیست خود در میان بگذارید.

آب درمانی برای آرنج خشک شده

خشک شدن آرنج با درد در این ناحیه و کاهش دامنه حرکتی آن می‌شود. در واقع مفصل آرنج خشک شده و نمی‌تواند به خوبی حرکت کند. گرمای آب به تسکین درد در این ناحیه می‌پردازد و ماهیچه‌های بدن را نرم‌تر می‌کند. با آب درمانی می‌توانید در برابر خشکی و حرکت نکردن مفصل مقاومت نشان دهید و آن را به خوبی به حرکت درآورید.

تمرینات و حرکات کششی و تقویتی جز مهمی از درمان بیماری ها و مشکلات آرنج است. در بسیاری از ضایعات اندام فوقانی، آرنج دچار محدودیت حرکتی شده و نیاز به بازپروری دارد. به طور مثال بعد از شکستگی بازو اگر درمان به صورت گچ گیری باشد یا با عمل جراحی انجام شده باشد بعد از جوش خوردن شکستگی، آرنج دچار محدودیت حرکت می شود برای پیشگیری از ایجاد این محدودیت حرکتی و یا وقتی این محدودیت به وجود آمد برای درمان آن نیاز به انجام حرکات کششی و تقویتی آرنج به وجود دارد در دررفتگی آرنج یا شکستگی های مفصل آرنج خطر محدودیت حرکتی آرنج وجود داشته و بدون انجام نرمش های کششی و تقویتی درمان ناقص است.

در زیر تمرینات و نرمش های آرنج و ساعد به تفصیل توضیح داده می شوند این نرمش ها و تمرینات دو دسته‌اند دسته اول تمرینات کششی و دسته دوم تمرینات تقویتی است معمولاً ابتدا تمرینات کششی را انجام داده و وقتی دامنه حرکتی آرنج و مچ دست بهتر شد تمرینات تقویتی را هم به آنها اضافه می‌کنیم.

تمرینات کششی مفصل آرنج

الف – در زمانی که مفصل آرنج به هر علتی حرکت شده است، انجام حرکات شانه و مچ دست توصیه می‌شود از آنجا که از عضلات ساعد و بازو در یک سو به مفصل آرنج خط می شوند و در سوی دیگر تا مفصل شانه و مچ دست امتداد پیدا می کنند، این حرکات با ایجاد کشش و انقباض در عضلات منتهی به آرنج به پیشگیری از خشکی در این مفصل کمک می کنند. پس از پایان دوره بی‌حرکتی نیز این حرکات در کنار حرکات مفصل آرنج به بهبود خشکی و افزایش دامنه حرکات مفصل کمک می‌کنند. در مچ دست میتوان شیء نرمی را در مشکل گرفته و مرتب آن را فشرد . برای این منظور می‌توان از توپ تنیس، موم نرم ، خمیر بازی یا فنر هایی که به همین منظور ساخته شده و در دسترس می باشند استفاده کرد . حرکت دیگر در مچ دست خم کردن مرتب آن به جلو و چرخش آن به عقب می باشد شرکت دیگری می توان انگشت ها را به یکدیگر نزدیک کرده به نحوی که نتایج آنها در تماس با یکدیگر قرار بگیرند در این وضعیت انگشتان در داخل کشی قرار می‌گیرند و انگشتان در برابر مقاومت کفش باز می شوند.

ب – در مفصل شانه نیسرک آتی که باعث کشش در عضلات دوسر در قدام بازو و سه سر در خلف بازو می شوند به پیشگیری و درمان خشکی مفصل آرنج کمک می‌کنند . برای ایجاد کشش در ماهیچه سه سر بازویی می توان بازو را به نحوی بالا برد که ساعد سمت مبتلا پشت سر قرار گیرد در این وضعیت با دست مقابل موج دست یا آرنج سمت مبتلا را گرفته و به داخل می کشیم.

ج _ برای تمرین خم و راست کردن مفصل آرنج فرد روی صندلی و مقابل میز می‌نشیند و آرنج خود را روی آن قرار می دهد. در وضعیتی که آرنج روی میز قرار دارد فرد با نیروی خود و بدون کمک دست مقابل یا فرد دیگر تلاش می‌کند تا آرنج خود را باز کرده و دست خود را به میز برساند. این حرکت باید به صورت ممتد و پیوسته انجام شده و تا عدد ۱۰ شمرده شود و از ضربه و حرکات ناگهانی پرهیز گردد. گاهی ممکن است فرد به صورت ناخودآگاه در تلاش برای باز کردن آرنج و رساندن دست به میز شانه خود را به صورت جبرانی بالا آورد. با این کار طبیعتاً بدون فشار برای باز شدن آرنج دست به میز می رسد ولی نتیجه مطلوب حاصل نمی‌شود در ادامه این حرکت در وضعیتی که آرنج همچنان روی میز قرار دارد با همان روش توضیح داده شده آن را خم کرده و تلاش می شود دست به شانه نزدیک شود برای رسیدن به نتیجه مطلوب باید این دو حرکت روزانه و بحث را تکرار گردد. مشابه حرکات توضیح داده شده می‌توان بطری نوشابه را در دست گرفت و به همان شکلی که آرنج روی میز قرار گرفته است تلاش شود در یک انتها بطری نوشابه را به روی میز برسد و در سوی دیگر به دهان و شانه نزدیک شود پس از گذشت مدتی با رفع التهاب و اجازه پزشک معالج می توان در هنگام انجام این حرکات از دست مقابل به عنوان نیروی کمکی بهره گرفت.

د – برای افزایش دامنه چرخش ساعت نیز می توان از حرکات کششی استفاده کرد در این تمرین در یک انتها ساعد چرخیده و کف دست رو به آسمان قرار می‌گیرد و در سوی دیگر ساعد، در جهت مقابل چرخیده و کف دست رو به زمین می ماند در این حرکات باید دقت شود که آرنج به تن چسبیده باشد در غیر این صورت ممکن است فرد به صورت ناخودآگاه به جای چرخش ساعد از شانه خود کمک بگیرد و هدف مورد نظر تامین نگردد.

روش‌های دیگر درمان خشکی مفصل آرنج

علاوه بر حرکات کششی پزشک معالج از روش‌های دیگری نیز برای بهبود دامنه حرکات مفصل آرنج بهره می گیرد. یکی از این روش‌ها استفاده از آتل بندی و گچ گیری های متوالی می باشد. در این روش آرنج مبطلات در حداکثر میزان اصلاح شده آتل بندی یا گچ گیری می‌شود. برای درمان خشکی مفصل آرنج روش های مختلفی وجود دارد. حرکت های کششی می تواند در بهبود این عارضه نقش اساسی و بسیار موثری داشته باشند این حرکات باید در زودترین زمان ممکن زیر نظر پزشک معالج و به میزان و شدتی که او توصیه می‌کند آغاز شود دانستن و رعایت نکات ذیل در انجام این حرکات و نتیجه بخشی آن ها بسیار مهم است.

حرکات درمانی درد آرنج

۱- این حرکات باید حداقل روزی سه بار انجام شوند. به تدریج می توان مدت زمان صرف شده در هر نوبت را افزایش داده و تعداد دفعات انجام هر حرکت را بیشتر کرد.

۲- قبل از شروع فعالیت ها توصیه می‌شود از دوش آب گرم یا کمپرس آب گرم استفاده شود. این کار با کاهش انقباضات عضلانی تاثیر حرکات کششی را افزایش میدهد.

۳- هیچ یک از حرکات نباید به صورت ضربه ای ، با خشونت و نیروی زیاد انجام شود بلکه باید کلیه حرکات ممتد و پیوسته بوده و با نیروی متناسب و متعادل انجام شود.

۴- اگر حرکتی با درد زیاد همراه باشد، می‌توان از شدت و مدت زمان انجام آن حرکت کاست یا به طور موقت آن را متوقف کرد.

۵- نتیجه گیری از حرکات کششی در بهبود دامنه حرکتی مفصل آرنج پدیده‌ای زمانبر است . لذا استمرار و پیگیری برای نتیجه گیری از حرکات کششی در افزایش دامنه حرکتی مفصل آرنج بسیار ضروری است.

۶- در شکستگی ها زمان شروع این نوع حرکات و شدت نیروی به‌کاررفته وابسته به وضعیت جوش خوردن شکستگی بوده و باید توسط پزشک معالج هدایت و تنظیم گردد.

۷- انجام حرکات کششی محدودیتی از نظر مکانی ندارد. لذا آنها را می توان در منزل، پارک، محل کار و حتی در مسیر انجام داد.

۸- انجام دادن حرکات کششی در استخر آبگرم و آب درمانی موثر بوده و در کنار حرکات دیگر نیز توصیه می شود تمرینات کششی نرمشهای کششی آرنج شامل حرکات زیر هستند چرخش ساعد: ابتدا آرنج را ۹۰ درجه خم می کنیم و آن را در کنار تنه خود قرار می دهیم و تا آخر نرمش در همین حالت نگه میداریم. و سپس ساعت را به سمت خارج می چرخانیم به طوری که کف درست به سمت سقف اتاق باشد و پشت دست به سمت کف اتاق مثل اینکه می‌خواهیم چیزی را در کف دست خود قرار دهیم این حالت را برای ۵ تا ۱۰ ثانیه حفظ می کنیم. سپس در حالی که آرنج همچنان ۹۰ درجه خم است ساعد را به داخل میچرخانیم به طوری که کف دست ما به طرف کف زمین قرار گیرد و پشت دست ما به طرف سقف باشد. این حالت را هم ۵ تا ۱۰ ثانیه حفظ می‌کنیم هر حرکت را در سه ست ده تایی انجام می دهیم اگر نمی توانیم چرخش دست در دو جهت را به طور کامل انجام دهیم اشکالی ندارد تا آنجا که قدرت داریم و می توانیم این چرخش را انجام می‌دهیم باید تا جایی ساعد را در هر دو جهت بچرخانیم در انتهای حرکت درد مختصری در آرنج یا مچ دست احساس شود و در تمام ۵ تا ۱۰ ثانیه ای که دست را در این حالت نگه داشته ایم باید این درد احساس شود. خم و راست کردن آرنج: سر پا ایستاده و آرنج را تا جایی که می توانیم خم می کنیم به طوری که دست ما تا حد ممکن به شانه نزدیک شود و سپس دوباره به آرامی دست را به پایین می آوریم تا آرنج کاملاً به حالت صاف و کشیده در آید حرکت را در سه ست ده تایی انجام می‌دهیم. خم و راست کردن آرنج با کمک دست دیگر: سرپا ایستاده و یا در حالت نشسته، ابتدا با دست سال ما چه دست طرف مشکل دار را می‌گیریم. سپس با فشار دست سالم آرنج طرف مشکل دار را تا جایی که می توانیم خم می کنیم به طوری که دست ما تا حد ممکن به شانه نزدیک شود این حالت را ۵ تا ۱۰ ثانیه حفظ کرده و سپس دوباره به آرامی دست را به پایین می آوریم تا آرنج کاملاً به حالت صاف و کشیده در آید. وقتی که آرنج کاملاً در حالت کشیده قرار گرفت با دست سالم خودم چه دست طرف مشکل دار را باز هم می کشیم به طوری که با فشار کمک کند تا آرنج به حالت صاف و کشیده در آید این حالت کشش را هم ۵ تا ۱۰ ثانیه حفظ می‌کنیم. حرکات را در جهت خم کردن و باز کردن هر بار ۱۰ مرتبه انجام میدهیم دقت کنیم که هم خم کردن و هم راست کردن آرنج را باید تا جایی انجام دهیم که درد مختصری در آرنج احساس شود.

تمرینات تقویتی آرنج

۱- تا جایی که می‌توانید مچ دست خود را خم کنید. سپس آن را تا جای ممکن باز کنید. این حرکت را ۳ نوبت و هر نوبت ۱۰ بار تکرار کنید.

۲- دست را در حالت کشیده به در کنار بدنتان بچسبانید و آرنج را تا حدی که می‌توانید خم و راست کنید.

۳- آرنج خود را ۹۰درجه خم کنید. کف دست خود را به بالا چرخانده و ۵ ثانیه نگه دارید. حال کف دست خود را به سمت زمین چرخانده و ۵ ثانیه نگه دارید. دقت کنید که نباید زاویه آرنج شما از ۹۰درجه بیشتر شود.

۴- یک چکش یا یک میله را در دست بگیرید و آرنج خود را ۹۰درجه خم کنید. به آرامی دست خود را بچرخانیدطوری که یک بار کف دست شما رو به پایین و بار دیگر رو به بالا قرار گیرد. این حرکت را نیز ۱۰ بار و ۳ نوبت در روز انجام دهید.
۵- یک دمبل سبک یا قوطی نوشیدنی را طوری درست بگیرید که کف دست شما رو به پایین قرار گیرد. مچ خود را به آرامی به سمت بالا خم کنید و سپس به حالت اولیه برگردانید. این حرکت را ۱۰ بار و ۳ نوبت در روز انجام دهید. می‌توانید به مرور به وزن جسمی که در دست می‌گیرید بیفزایید.

۶- با دست سالم مچ دست ناسالم را بگیرید. آرنج را به کمک دست دیگر خم کنید. ۳۰ ثانیه این حالت را حفظ کنید.

۷- روی صندلی بنشینید و کف دست‌ها را روی نشیمنگاه صندلی به گونه‌‎ای قرار دهید که نوک انگشتان به سمت عقب باشد. به آهستگی آرنج‌ها را با فشار دادن دست‌ها به صندلی صاف کنید. این حالت را ۳۰ ثانیه حفظ کنید:

۸- رو به روی دیوار بایستید و کف در دست را با انگشتان رو به بالا روی دیوار بگذارید. به آهستگی با فشار دادن دست‌ها با دیوار سعی کنید آرنج خود را صاف گنید. این حالت را ۳۰ ثانیه حفظ کنید.

۹- با در دست گرفتن وزنه یا دمبل آرنج خود را خم و راست کنید، این تمرین را ۱۰ بار و ۳ مرتبه در روز انجام دهید و در ابتدا از دمبل سبک شروع کنید و کم کم وزنه سنگینتر انتخاب کنید.

۱۰- یک دمبل در دست بگیرید و در همان حال که پشتتان را راست نگه داشته‌اید از ناحیه پایین کمر به جلو خم شوید. و دست خود را به جلو و عقب، داخل و خارج، گردش کامل از داخل به خارج و گردش کامل از خارج به داخل مطابق شکل زیر انجام دهید. این تمرین را ۱۰ بار و ۳ مرتبه در روز انجام دهید.

۱۱- آرنج‌هایتان را صاف کنید و کف دست‌ها را روی زمین به عقب یا جلو قرار دهید و وزن خود را به دست‌ها منتقل کنید تا آرنج‌ها کشیده شوند.

۱۲- در کنار میز بایستید و به جلو خم شوید و هر دو دست را از ناحیه آرنج مطابق شکل زیر خم کنید. با وزن تنه خود آرنج‌ها را خم کنید.

۱۳- دست راستتان را کنار بدنتان نگه داشته و آرنج آن را ۹۰درجه خم کنید برای شروع حرکت، کف دستتان را رو به بالا نگه دارید. به آرامی ساعدتان را طوری بچرخانید که کف دستتان رو به پایین قرار بگیرد. برای سخت‌تر کردن این حرکت، آن را با نگه‌داشتن یک دمبل کوچک نیز انجام دهید.

۱۴-  در حالت ایستاده یا به پشت دراز بکشید و آرنج‌ها را صاف کنید و دو سر حلقه کشی یا تراباند را در دستان خود محکم بگیرید و دست‌ها را از هم دور کنید تا حلقه کشی کشیده شود و دوباره اجازه دهید تا حلقه کشی به حالت اول خود باز گردد.

۱۵- یک سر حلقه کشی را با دست سالم گرفته، یا به دستگیره در ببندید و با دست ناسالم در حالتی که آرنج ۹۰ درجه خم است آن را به راست و چپ بکشید.

۱۶- مقابل دیوار بایستید و با انگشتان خود بصورت راه رفتن دست را بالا ببرید تا آرنج صاف شود و دوباره به حالت اول باز گردید.

۱۷-  یک سرکش یا تراباند را زیر پا نگه داشته یا به دیوار نصب کنید و سر دیگر آن را در دست بگیرید و آن را بکشید بطوری که دست از ناحیه آرنج خم و راست گردد.

۱۸- بروی تحت به حالت دمر دراز بکشید بطوری که بازو روی تخت باشد و ساعد از لبه تخت آویزان گردد و یک وزنه در دست بگیرید و ساعد را از ناحیه آرنج بصورت خم و راست و به داخل و خارج بچرخانید. بطوری که ۱۰ بار آرنج را خم و راست کنید و ۱۰ بار ساعد را به داخل و خارج بچرخانید.

۱۹- از یک میله بارفیکس آویزان شوید و پاها را از زمین جدا کنید و تنه را بالا بکشید و دوباره به حالت آویزان برگردید بطوری که آرنج‌ها صاف و کشیده شوند.

۲۰- دو میله موازی (پارالل) را با دست گرفته و پاها را از زمین جدا کنید و تنه خود را بالا بکشید تا آرنج‌ها صاف شوند.

۲۱- بر روی صندلی با فاصله از میز بنشینید و آرنج خود را تا آخرین حدی که می‌توانید صاف کنید و نوک انگشتان را به لبه میز برسانید و مچ دست خود را به بالا و پایین خم و راست کنید.

کلینیک فیزیوتراپی و آسیب ورزشی سعید مزین در سعادت آباد

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست مطالب

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماسخانهمقالات