فیزیوتراپی زانو + درمان مشکلات زانو

فیزیوتراپی زانو

زانوها یکی از پیچیده‌ترین مفاصل در بدن هستند که باید نیرویی در حدود ۶ برابر وزن بدن شما را تحمل کنند. به طور متوسط، مفاصل زانو حدود یک میلیون مرتبه در سال خم می‌شوند بنابراین این که دچار مشکل شوند دور از انتظار نیست. بسیاری از زانو دردها ممکن است با فیزیوتراپی به موقع و بدون نیاز به انجام تزریق‌های دردناک یا مصرف دارو، به سرعت بهبود یابند. فیزیوتراپی باید در مرحله اول و قبل از انجام هر گونه عمل و فرایند تهاجمی مانند عمل‌های جراحی انجام شود.

آسیب‌دیدگی زانو باعث بروز درد در یک بخش مهم بدن شده و ممکن است مفصل و عضلات را نیز درگیر کند. مصرف دارو ممکن است مفید باشد اما ین کلینیک فیزیوتراپی و توان‌بخشی سعید مزین می‌توانند در مورد روش‌های تسکین درد که در کنار مصرف دارو مؤثر هستند با شما صحبت کرده و مشاوره بدهند.

فیزیوتراپی یک بخش مهم درمانی برای بیشتر افراد مبتلا به درد زانو یا افرادی که دچار آسیب‌دیدگی زانو شده‌اند، است. این اقدامات توسط یک فیزیوتراپی که عضوی از تیم تخصصی درمان است انجام می‌شود و به شما کمک می‌کند تا فعالیت‌های خود را دوباره آغاز کرده و زندگی مستقل خود را در منزل و محل کار ادامه دهید. این ین در ارزیابی حرکات، خبره بوده و می‌توانند به شما نشان دهند که چگونه از مفاصل خود محافظت کنید. ین فیزیوتراپی برای تشخیص و درمان مشکلات عضلات و مفاصل آموزش دیده‌اند.

فیزیوتراپی می‌تواند به شما در درک آن چیزی که برای عضلات یا مفاصل شما اتفاق افتاده است کمک کند. درک درد زانو به شما کمک می‌کند که اثرات آن را مدیریت کنید.

روش‌های فیزیوتراپی زانو

 فیزیوتراپی پا در جلسات درمانی از روش‌های مختلفی برای بهبود وضعیت بیمار بر اساس شدت آسیب بهره می‌گیرد. برخی از رایج‌ترین روش‌های فیزیوتراپی زانو عبارت‌اند از:

۱_ مگنت تراپی زانو

تحریک الکتریکی عصب با مسدود کردن پیام‌های درد که به سمت مغز ارسال می‌شوند و تغییر درک شما نسبت به درد کار می‌کند. دستگاه تحریک الکتریکی عصب یک دستگاه الکترونیکی کوچک است که پالس‌هایی را از طریق پدهایی که روی پوست قرار داده می‌شوند برای انتهای عصب ارسال می‌کند. این کار باعث ایجاد احساس سوزن سوزنی شدنی می‌شود که ممکن است تسکین‌دهنده و آرامش بخش باشد.

۲_ الکتروتراپی

الکتروتراپی با استفاده از روش‌هایی مانند اولتراسوند و لیزر درمانی کم‌توان انجام می‌شود و به تسریع روند بهبودی و در نتیجه کاهش درد کمک می‌کند.

۳_ ماساژ درمانی

ماساژ درمانی به شل شدن عضلات و حرکت راحت‌تر مفصل زانو کمک می‌کند. یک درمانگر قادر است که منبع درد را به دقت تعیین کرده و شما را به طور مؤثری ماساژ دهد. تحریک بافت‌های نرم بدن به دفع سموم از طریق خون و سیستم لنفاوی کمک می‌کند.

۴_ درمان‌های دستی

درمان‌های دستی به ارتقای دامنه حرکتی در مفصل کمک می‌کند. این روش درمانی برای همه بیماران مناسب نیست اما فیزیوتراپی تشخیص می‌دهد که آیا به کار گیری این روش برای شما مناسب است یا نه.

فیزیوتراپی برای زانو درد

ورزش و حرکات اصلاحی چگونه به درمان زانو درد کمک می‌کند؟

تمرینات ورزشی می‌توانند تناسب اندام شما را افزایش داده و به شما در کاهش وزن یا حفظ وزن سالم کمک کرده و توانایی‌های حرکتی شما را بهبود بخشیده و باعث می‌شود که احساس اعتماد به نفس بیشتری پیدا کنید.
نکته مهم، یافتن تمرین‌هایی لذت‌بخش است که بتوانید به طور منظم آنها را انجام دهید. در این مورد فکر کرده و با فیزیوتراپی مشورت کنید – اگر شما بخواهید انجام تمرین‌های ورزشی را شروع کنید وی به شما در ارائه این برنامه کمک می‌کنند و تجهیزات و ابزارهای مورد نیاز یا آموزش‌های لازم را برای شروع به شما ارائه می‌دهد.

۱_ بلند کردن پا به صورت صاف و مستقیم (در حالت نشسته)

با وضعیت مناسب بدنی روی یک صندلی بنشینید و تکیه بدهید. پای خود را صاف کرده و بالا ببرید. این حالت را تا ۱۰ شماره حفظ کنید و سپس به آرامی پای خود را پایین بیاورید. این حرکت را ۱۰ مرتبه برای هر پا تکرار کنید. اگر شما می‌توانید این تمرین را به راحتی انجم دهید، می‌توانید وزنه‌هایی به مچ پای خود وصل کرده و با انگشان پای خود بالا ببرید. سعی کنید این تمرین را هر موقع که نشسته‌اید انجام دهید.

۲_ بلند کردن پا به صورت صاف و مستقیم (در حالی که دراز کشیده‌اید)

بلند کردن پا به صورت صاف و مستقیم (در حالی که دراز کشیده‌اید)یک پای خود را از زانو خم کنید. پای دیگر را صاف کرده و آن را بلند کنید و این حالت را به اندازه ۵ شماره حفظ کرده و پای خود را پایین بیاورید. این تمرین را ۵ مرتبه برای هر پا تکرار کنید. سعی کنید این تمرین را هر روز صبح و شب در حالی که در رختخواب دراز کشیده‌اید انجام دهید.

۳_ کشش پا

در حالی که پاهای خود را جلوی خود دراز کرده‌اید روی زمین بنشینید. پاهای خود را روی زمین نگه دارید، به آرامی یک زانوی خود را خم کنید تا در آن احساس کشش کنید. این حالت را ۵ ثانیه حفظ کنید. پای خود را تا آنجا که می‌توانید صاف کنید و این حالت را ۵ ثانیه حفظ کنید. این تمرین را ۱۰ مرتبه برای هر پا تکرار کنید.

۴_ انداختن پاها روی یکدیگر

روی لبه یک میز یا تخت بنشینید. مچ یک پای خود را روی پای دیگر بیندازید. پای بالایی خود را به سمت پایین بکشید و پای پایین خود را به سمت بالا بکشید تا زمانی که در عضلات ران خود تنش را احساس کنید. این حالت را ۱۰ ثانیه حفظ کنید و سپس عضلات خود را آزاد کنید. پاهای خود را عوض کرده و تمرین را تکرار کنید. این تمرین را ۴ مرتبه برای هر پا تکرار کنید.

۵_ نشست و برخاست

روی یک صندلی بنشینید. بدون استفاده از کمک دست‌ها، برخیزید و سپس دوباره بنشینید. هر حرکت را باید به آرامی و کنترل شده انجام دهید. این تمرین را به مدت یک دقیقه انجام دهید. با پیشروی در انجام تمرین سعی کنید که تعداد دفعات نشست و برخاست را در یک دقیقه افزایش دهید و سپس ارتفاع صندلی خود را کاهش داده و تمرین را تکرار کنید.

۶_ استپ آپ

با پای راست خود از پله بالا بروید. پای چپ خود را بالا بیاورید و سپس پای راست خود را پایین ببرید. این تمرین را برای هر پا انجام دهید تا به نفس نفس بیفتید. در صورت نیاز می‌توانید از نرده‌های پلکان کمک بگیرید. هر چه شما در انجام این تمرین پیشرفت کنید می‌توانید تعداد قدم‌هایی را که در مدت یک دقیقه برمی‌دارید و همچنین ارتفاع پله‌ها را افزایش دهید.

۷_ اسکات زانو

پشت یک صندلی را بگیرید. تا زمانی که کشکک زانوی شما مقابل انگشت شصت پای شما قرار گیرد زانو بزنید. دوباره بایستید. این تمرین را حداقل ۱۰ مرتبه تکرار کنید، سعی کنید هر دفعه بیشتر زانو بزنید. هرگز زانوی خود را بیش از زاویه مجاز آن خم نکنید.

آیا ورزش کردن برای زانو درد مضر است؟

ورزش کردن به خودی خود برای زانو درد مضر نیست؛ اما باید توجه داشته باشید که ورزش‌های سنگین و شدیدی که به زانو فشار می‌آورند ممکن است آسیب‌دیدگی آن را بدتر کند؛ بنابراین باید حرکات و تمرینات آرام و ملایم انجام دهید. بهتر است قبل از انجام هر گونه ورزش با پزشک یا فیزیوتراپ خود مشورت کنید.

ورزش را باید به صورت تدریجی شروع کنید، خودتان را نباید اذیت کنید و به تدریج فعالیت‌های خود را افزایش دهید. ممکن است در زمان شروع تمرین کمی درد داشته باشید اما این درد باید پس از تقویت عضلات و مفاصل بهبود یابد.

علت درد بعد از فیزیوتراپی زانو

زانو چگونه کار می‌کند؟

مفصل زانو محل تلاقی استخوان ران با استخوان ساق پا است. انتهای هر یک از این استخوان‌ها با غضروف پوشیده شده است که باعث می‌شود این استخوان‌ها بدون داشتن اصطکاک روی یکدیگر لغزیده و حرکت کنند. مفصل زانو دو قطعه غضروفی اضافی به نام مینیسک نیز دارد که بار را به طور مساوی در زانو توزیع می‌کند.

مفصل زانو توسط چهار رباط در محل خود نگه داشته می‌شود. این باندهای قوی و ضخیم درون و اطراف کپسول مفصل قرار دارند و همراه با خود کپسول از حرکت استخوان‌ها در جهت‌های نادرست و دررفتگی آنها جلوگیری می‌کنند. عضلات ران (عضلات چهار سر ران) نیز به حفظ زانو در محل آن کمک می‌کنند.

انواع مشکلات زانو

درد زانو ممکن است علت‌های متعددی داشته باشد. یکی از دلایل اصلی آن ابتلا به استئو آرتریت است که یک بیماری است که بر مفاصل تأثیر می‌گذارد. سطوح درون مفصل ممکن است دچار آسیب‌دیدگی شده و مفصل نتواند به طور روان حرکت کند.

  • درد پاتلافیمورال
  • آسیب‌دیدگی مینیسک
  • آسیب‌دیدگی رباط صلیبی
  • دررفتگی یا پیچ‌خوردگی زانو

راه‌های درمان مشکلات زانو

داروها و کرم‌های مختلف و بسیار متنوعی برای درمان زانو وجود دارند شما می‌توانید از مسکن‌ها برای تسکین درد استفاده کنید. مسکن‌هایی مانند پاراستامول و ایبوپروفن نیز ممکن است مفید باشند و شما باید در صورت نیاز از آنها استفاده کنید. مصرف منظم این داروها از اهمیت زیادی برخوردار است و مصرف میزان و دوز توصیه شده این داروها می‌تواند به کنترل در کمک کرده و به شما این امکان را بدهد که تمرینات ورزشی خود را ادامه دهید. این داروها را باید قبل از این که درد زانوی شما بسیار شدید شود مصرف کنید. مصرف این داروها قبل از انجام تمرینات ورزشی می‌تواند به شما کمک کند که فعال بمانید و درد بیشتری احساس نکنید.

اگر باردار هستید یا به آسم، مشکلات گوارشی یا زخم معده مبتلا هستید نباید بدون مشورت با پزشک از ایبوپروفن یا آسپیرین استفاده کنید. داروها ممکن است عوارض جانبی داشته باشند بنابراین باید برچسب آنها به دقت مطالعه کنید و از پزشک داروخانه سؤالات خود را بپرسید.
اگر داروهای بدون نیاز به نسخه پزشک مؤثر واقع نشدند، پزشک مسکن‌های قوی‌تر یا کرم کاپساسین که می‌توانید آن را مستقیم روی زانوی خود بمالید برای شما تجویز می‌کند.

دارودرمانی تنها به طور موقت درد ناشی از آسیب‌دیدگی زانو را کاهش می‌دهد یا برطرف می‌کند؛ اما آسیب‌دیدگی را رفع نمی‌کند و مشکل اصلی همچنان باقی می‌ماند. عمل جراحی نیز برای آسیب‌دیدگی‌های شدیدی که با فیزیوتراپی برطرف نمی‌شود به کار می‌رود. با توجه به اینکه قبل از اقدام به عمل جراحی برای آسیب‌دیدگی زانو از جلسات فیزیوتراپی استفاده می‌شود در این مقاله به توضیح روش درمانی فیزیوتراپی برای آسیب‌دیدگی زانو می‌پردازیم.

اگر درد زانو باعث ایجاد اختلال در انجام فعالیت‌های شما شده است و یا بهبود نمی‌یابد باید از پزشک بخواهید که شما را به یک فیزیوتراپی ارجاع دهد. فیزیوتراپی می‌تواند به شما در مدیریت درد و تقویت و انعطاف‌پذیری عضلات و مفاصل کمک کند. فیزیوتراپی ممکن است اقدامات درمانی مختلفی را برای شما به کار گیرد و به شما در درک مشکل و بازگشت به فعالیت‌های روزمره کمک کند. فیزیوتراپی می‌تواند توصیه‌های لازم برای افزایش سطح فعالیت‌ها بدون داشتن درد را به شما ارائه کرده و بین استراحت و فعالیت‌های شما تعادل را برقرار کند.

اقدامات درمانی فیزیوتراپی شامل موارد زیر می‌شود:

  • یک برنامه تمرینی ورزشی
  • توصیه‌های عمومی برای افزایش سطح فعالیت‌ها و جلوگیری از آسیب‌دیدگی‌های ورزشی
  • درمان‌های تسکین‌دهنده مانند استفاده از گرما یا سرما، تحریکت الکتریکی عصبی، ماساژ درمانی، درمان‌های دستی، طب سوزنی و تپینگ
  • تهیه ابزارهای کمکی برای راه رفتن یا اسپیلینت به منظور کمک به فعال و مستقل بودن

فیزیوتراپیست چگونه به درمان مشکلات زانو می‌کند؟

فیزیوتراپی نخست سؤالاتی از شما می‌پرسد و مفاصل شما را معاینه می‌کند تا مشخص شود کدام قسمت دردناک است. این معاینات به وی کمک می‌کند تا بتواند درمان مناسب و متناسب با نیازهای شما را ارائه کند.  فیزیوتراپی قدرت عضلانی شما را مورد ارزیابی قرار داده و دامنه حرکتی مفاصل شما را اندازه‌گیری می‌کند و روش‌ها و تمرینات ورزشی که به کار کردن مفاصل شما کمک می‌کند را ارائه می‌دهد.

برخی ان فیزیوتراپی به استخر آب درمانی نیز دسترسی دارند که این امکان را به شما می‌دهد که برخی تمرینات را در آب گرم این استخرها انجام دهید. انجام این حرکات در آب برای بسیاری از افراد راحت‌تر است – گرما تسکین‌دهنده است و غوطه‌وری در آب کمک می‌کند که بتوانید وزن خود را تحمل کرد و مفاصل و عضلات خود را بدون این که به آنها فشاری وارد شود در آب حرکت دهید.

به طور عمومی فیزیوتراپی ممکن است اقدامات زیر را انجام دهد:

• ارائه مشاوره و اطمینان بخشی
• کمک به شما در بازیابی اعتماد به نفس در مورد مدیریت بیماری
• کاهش نگرانی‌ها و عدم قطعیت‌ها
• تنظیم اهداف درست برای فعال نگه داشتن شما

فیزیوتراپیست‌ها از چه روش هایی در درمان مشکلات زانو استفاده می‌کنند؟

از درد زانو خسته شده اید؟ اولین قدم برای درمان مراجعه به فیزیوتراپیست و انجام فیزیوتراپی است. اولین پیشنهاد او یک برنامه ورزشی خاص برای زانو درد شماست. با انجام این ورزش‌ها و فیزیوتراپی زانو هایتان را تقویت می‌کنید بدون آنکه ریسک تخریب زانو و بازگشت درد در آینده شما را تهدید کند.

حالا می‌توانید با فیزیوتراپ خود جهت حفظ سلامتی زانو مشورت کنید، از او بخواهید روش‌های اورژانسی را در مورد آسیب زانو به شما آموزش بدهد، یا در مورد روش های خاص حفظ سلامت زانو و فیزیوتراپی زانو بعد از عمل جراحی، شما را راهنمایی کند. فیزیوتراپیست‌ها آگاهی و تجربه گسترده‌ای در زمینه ارزیابی وضعیت سلامتی زانو دارند، بعلاوه می‌توانند در صورت نیاز بیمار را به سایر ان ارجاع دهند.

نوع درمان جهت فیزیوتراپی که فیزیوتراپیست‌ها برای هر فرد پیشنهاد می کنند به شرایط بدنی بیمار، سن ، سبک زندگی و مواردی از این دست بستگی دارد. اینکه میزان آسیب دیدگی زانو در چه حدی است و وضعیت سلامتی عمومی بیمار چگونه باشد، فیزیوتراپیست را متقاعد می‌کند که از روش‌هایی که در ادامه به شما معرفی خواهیم کرد برای درمان استفاده کند.

یکی از دردهای رایج در ناحیه پا که مختص به سنین خاصی هم نمی باشد زانو درد است که می تواند بعد از آسیب دیدگی یا بر اثر بیماری و اختلال های مزمن درافراد به وجود آید

شدت درد و میزان ناراحتی در زانو به عواملی مختلفی مانند علت درد، محل درد و شرایط فیزیکی بیمار بستگی دارد.

در دوران کهنسالی درد زانو به خاطر بیماری های استخوانی می باشد که می تواند به صورت مستقیم . یا غیر مستقیم بر روی مفاصل نیز تاثیر گذار باشد.

مواردی که در بالا به آن ها اشاره کردیم ممکن است که همیشه رخ ندهند اما در اکثر افراد پیر و کهنسال بروز درد در ناحیه زانو نشان دهنده ضعف استخوان ها و ساختارهای آن می باشد که بر اثر بالا رفتن سن به وجود آمده اند.

افراد مسنی که مبتلا به بیماری های اختلالات استخوانی هستند درد زانو را بیشتر تجربه کرده اند. بهتر است بدانید که خانم های بالای ۶۵ سال نسبت به خانم های جوان تر بیشتر در معرض خطر زانو درد قرار خواهند گرفت و آن دسته از جوانان و نوجوانانی که به فعالیت های سنگین مانند ورزش های دومیدانی مشغول هستند و فعالیت هایی را انجام می دهند که باعث می شود به مفصل های زانو فشار بیش از اندازه وارد شود ممکن است به درد زانو مبتلا شوند.

فیزیوتراپی با لیزر

برای انجام فیزیوتراپی زانو بالیزر در ابتدا باید بدانیم که لیزر چه ویژگی دارد که می تواند به درمان و کاهش درد زانو کمک کند.

پرتو هایی که از طریق لیزر وارد بدن می شوند با زمان و طول موج های متفاوت به بافت های نرم بدن نفوذ می کنند تا بتوانند مستقیما انرژی لازم را به سلول بافت های آسیب دیده برسانند.

از روش لیزردرمانی برای بیماری های پوستی، عضله، رباط، تاندون, عصب، غضروف و استخوان های آسیب دیده استفاده می شود که یک روش درمانی مفید می باشد.

این روش درمانی می تواند درد و تورم های ایجاد شده در مفصل های آسیب دیده را کاهش دهد و برای آن دسته از بیمارانی که دارای سن بالا یا آرتروز مزمن می باشند سودمند خواهد بود.

بهترین ارتوپد معولا برای درمان به وسیله لیزر بین ۵ تا ۸ جلسه را تجویز می نماید که اکثر بیماران بعد از جلسه سوم و نهایتا جلسه چهارم می تواند متوجه تغییرات کوچکی شوند که اگر دوره درمان را به طورکامل بگذرانند بهبودی خود را به طور کامل بدست خواهند آورد.

عارضه‌های قابل درمان با لیزر
علاوه بر فیزیو تراپی زانو با لیزر از این دستگاه درمانی می توان برای عارضه های دیگری که در زیر به آن ها اشاره کرده ایم نیز استفاده کنیم.

  • کشیدگی تاندون، عضله یا رباط زانو
  • آرتروز زانو
  • آسیب‌های ناشی از کشیدگی و رگ به رگ شدن مکرر
  • دردهای فیبرومیالژیا
  • تحریک اعصاب
  • توان‌بخشی عمل زانو
  • توان‌بخشی جایگزینی زانو
  • اصول فیزیو تراپی زانو

تمیریناتی که در فیزیوتراپی زانو انجام می شود یکی از مهم ترین کارهایی است که می تواند در روند بهبود درد زانو تاثیر گذار باشد.

این موضوع را فراموش نکنید که هر چه قدر عضلات شما ضعیف تر باشد احتمال آسیب دیدگی در شما بیشتر خواهد بود. اختلالاتی که در بخش های مختلف زانو به وجود می آید می توانند بر روند درمان فیزیوتراپی تاثیر داشته باشند مثلا اگر زانوی شما از ناحیه acl و pcl آسیب دیده باشد ثابت بودن عوارض فیزیوتراپی به هم می خورد و ممکن است خالی شدن زانو برایتان اتفاق بیافتد. در واقع نحوه درمان فیزیوتراپی با توجه به عارضه هایی که به وجود می آید برای هر شخص متفاوت می باشد.

درمان هایی که به وسیله فیزیوتراپی زانو با لیزر انجام می شود فاز به فاز و با در نظر گرفتن شرایط بیمار انجام می شود مثلا برای کاهش دادن درد از مدالیته های فیزیکی، برای درمان دستی از دستگاه های الکتروتراپی، برای کاهش تورم از کامپرشن تراپی و برای تقویت عضلات از برنامه ها و تمرین های درمانی استفاده می شود.

ناگفته نماند برای دامنه حرکتی کامل فیزیوتراپی زانو از دستگاهی به نام CPM استفاده می شود

برای درمان زانو درد به وسیله فیزیو تراپی از لیزرهای پرتوان و کم توان استفاده می شود و به طور کلی تاثیری که فیزیو تراپی زانو با لیزر بر درد و آسیب دیدگی دارد برای ترمیم بافت، ‌افزایش خون‌رسانی،‌کاهش التهاب و کاهش درد می باشد که هر کدام از این موارد مکانیزم های مخصوص به خود را دارا می باشند.

لیزرهای پرتوان اثرات درمانی بیشتری دارند که برای فیزیوتراپی زانو دستگاه را روی نقاطی که درد احساس می شود قرار می دهند لیزر به ترمیم بافت ها کمک می کند و ترمیم را به شکل سریع تری انجام می دهد.

لیزرهایی که برای فیزیوتراپی زانو مورد استفاده قرار می گیرند برای چشم بسیار مضر می باشند به همین خاطر است که شخص بیمار و درمانگر هر دو از عینک های مخصوص در طول درمان استفاده می کنند.

لازم به ذکر است که از این دستگاه برای خانم های باردار، بیماران مبتلا به تومور و کسانی که داری عفونت می باشند استفاده نمی شود.

فیزیوتراپی زانو با دستگاه

درد یکی از مشخصه‌های تعریف شده برای بروز مشکلات جسمانی است که در شرایط گوناگون ایجاد می‌شود. زانو به‌عنوان یکی از مهم‌ترین اندام‌های بدن، نیرویی حدود ۶ برابر وزن را متحمل می‌شود. لذا زانو درد یکی از شایع‌ترین پدیده‌های آسیب جسمی است که به وسیله فیزیوتراپی قابل درمان است.

مفاصل زانو در حدود ۱ میلیون بار در بازه زمانی سالانه، خم می‌شوند و بیشترین تحرک را در بین اعضای بدن دارند و ممکن است بیش از مفاصل دیگر آسیب ببیند. فیزیوتراپی زانو با دستگاه یکی از راهکارهای مؤثر جهت بهبود دردهای زانو است. در این صورت دیگر نیازی به مصرف داروهای بسیار و یا انجام تزریق‌های سخت و دردناک وجود ندارد. فیزیوتراپی زانو با دستگاه یک روند درمانی ساده است که حتی اگر سبب بهبود مفصل نشود، آسیب هم نمی‌رساند اما در خصوص عمل‌های جراحی سنگین، داروهایی با دوز بالا و تزریق‌های دردناک چنین موردی صادق نیست.

بنابراین می‌توان به این نتیجه کلی رسید که فیزیوتراپی زانو با دستگاه به‌عنوان یک درمان اولیه، یک شیوه مؤثر و کاربردی در درمان درد و مشکلات زانو است. یعنی این فرآیند باید در وهله اول درمان، پیش از انجام عمل جراحی و شروع به مصرف دارو انجام شود.

قطعا در خصوص فیزیوتراپی زانو سؤالاتی در باب دستگاه‌های فیزیوتراپی، شرایط، انواع دستگاه و… وجود دارند که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

فیزیوتراپی زانو با دستگاه چطور انجام می‌شود؟

همان‌طور که گفته شد، فیزیوتراپی زانو با دستگاه نمونه‌ای از درمان است که به وسیله تجهیزات و دستگاه‌های گوناگون انجام می‌پذیرد. این دستگاه‌ها و تجهیزات بسته به نوع نیاز بیمار یعنی نوع درد و محل درد متغیر هستند؛ به صورتی که می‌توان گفت برای درمان دو محل متفاوت، از یک دستگاه استفاده نمی‌شود. هدف دستگاه‌های فیزیوتراپی زانو سرعت بخشیدن به جریان ترمیم بافت آسیب دیده و کاهش درد جهت انجام کارهای روزانه با سهولت و بدون درد است.

به صورت کلی فیزیوتراپی به وسیله دستگاه‌هایی انجام می‌شود که انرژی زیادی را در خود حفظ کرده‌اند. این دستگاه‌ها خاصیت گرمایشی دارند و از طریق نفوذ گرما به اعماق بافت آسیب دیده زانو، سبب بهبود بافت ماهیچه می‌شوند. همچنین برخی از دستگاه‌های فیزیوتراپی خاصیت مغناطیسی دارند و با ارسال فرکانس‌های متعدد، در سلول‌ها جریان الکتریکی ضعیفی ایجاد می‌کنند و در نهایت بافت مورد درمان قرار می‌گیرد. لیزر نیز یکی دیگر از فرمولاسیون‌های دستگاه فیزیوتراپی است که به وسیله روند خاصی به درون دستگاه وارد و خارج می‌شود.

بنابراین فیزیوتراپی زانو با دستگاه با کاربردها و شیوه درمانی متفاوت انجام می‌شود. توجه داشته باشید کلینیک انتخابی شما باید در ارائه خدمات فیزیوتراپی، اطلاعات و مهارت کافی را در خصوص اجرای صحیح فیزیوتراپی بر روی اندام‌های بدن داشته باشد.

فیزیوتراپی زانو با دستگاه چطور انجام می‌شود؟

فیزیوتراپی زانو با دستگاه چه شرایطی دارد؟

در مرحله نخست اینکه زانوی آسیب دیده شما شرایط فیزیوتراپی را دارد یا خیر، به نظر تخصصی پزشک وابسته است. اما به صورت کلی اگر درد زانو خیلی شدید نباشد و روزانه این درد با شما همراه باشد شما شرایط اجرای فیزیوتراپی را دارید.

مواردی وجود دارند که درد زانو در آن‌ها تنها به گرفتگی و کشیدگی عضلات ختم نمی‌شود؛ به طوری که درد بسیار شدید است و زانو آسیب جدی دیده است. چنین فردی شرایط انجام فیزیوتراپی را ندارد. فیزیوتراپی تنها قادر است دردهای مقطعی عضلات چون کشیدگی، انقباض و گرفتگی، کوفتگی، شکستگی، ترک خوردگی و دردهای روزانه را برطرف کند.

به‌عنوان مثال شخصی که از ناحیه زانو دچار دررفتگی شده است، نمی‌تواند انتظار درمان از طریق فیزیوتراپی را داشته باشد. فیزیوتراپی یک درمان حاصل بخش است، اما تنها در صورتی که برای درمان درد تعریف شده برای آن به کار رود.

چرا فیزیوتراپی زانو باید به وسیله دستگاه‌ انجام شود؟

فیزیوتراپی زانو با دستگاه شیوه‌ای از درمان است که با استفاده از تجهیزات و ابزار گوناگون انجام می‌شود. درست است که روش‌های خانگی این درمان نیز وجود دارند اما در نهایت آنچه که حائز اهمیت است، عملکرد صحیح و نتیجه بخش درمان است. اجرا و اعمال فیزیوتراپی به وسیله دستگاه نوعی از درمان است که الکتریسیته، مغناطیس و جریان‌های انحرافی و ماساژ عضلات را به همراه دارد. انواع دستگاه‌های به کار برده شده در فیزیوتراپی دارای چنین خواصی هستند که اگر بخواهیم از آن‌ها در زمان درمان استفاده نکنیم، درمان بی‌نتیجه خواهد بود.

البته لازم به ذکر است که بخش عمده‌ای از جریان فیزیوتراپی وابسته به حرکات کششی و ورزش‌های خاصی است که افراد باید در منزل انجام دهند. اما با این حال اینکه فکر کنیم تنها به واسطه حضور و انجام حرکات ورزشی و کششی فیزیوتراپی ماهیچه، مفاصل و بافت‌ها ترمیم شده و بهبود می‌یابند، یک نتیجه‌گیری اشتباه است. چرا که حتی اگر حرکات تاثیر مثبتی داشته باشند، باز هم در نهایت پس از گذشت یک بازه زمانی کوتاه درد باز خواهد گشت؛ یعنی درمان ریشه‌ای نخواهد بود و عمیقاً صورت نخواهد گرفت.

انواع دستگاه‌های فیزیوتراپی زانو کدامند؟

همان‌طور که پیش از این گفته شد، فیزیوتراپی زانو با دستگاه، انواع گوناگون دارد که هر کدام ویژگی‌های متمایزی از دیگری دارند و به سبب حضور همین ویژگی‌ها است که در درمان قسمت‌های متفاوت بدن به کار می‌روند. البته در اکثر مواقع تمامی دستگاه‌ها توانای درمان و تراپی کردن یک ناحیه هستند، اما با توجه به نظر پزشک یکی از انواع دستگاه‌ها به علت کاربرد متناسب‌ترش ارجحیت دارد.

انواع دستگاه‌های فیزیوتراپی زانو کدامند؟

لیزر در فیزیوتراپی زانو

طبق مطلبی که ارائه داده شد، لیزر شکلی از نور است. این نور به وسیله روند خاصی در داخل دستگاه‌ فیزیوتراپی تولید شده و از آن خارج می‌شود. به فیزیوتراپی که از طریق دستگاه لیزر انجام شود، لیزرتراپی گفته می‌شود.

از لیزر در فیزیوتراپی در جهت کاهش درد، تسریع در ترمیم و کاهش التهاب استفاده می‌شود. لیزر کم توان به لیزری گفته می‌شود که خروجی دستگاه کم‌تر از نیم وات باشد و لیزر پرتوان به نوعی از لیزر گفته می‌شود که دقیقاً برعکس لیزر کم‌ توان، خروجی بیشتر از نیم وات باشد. لیزر پرتوان می‌تواند سبب ایجاد حرارت روی پوست شود که اگر برای مدت زمان نامعقولی ثابت نگه داشته شود ممکن است سبب ناراحتی بیمار و سوختگی ماهیچه شود. به طور کلی لیزر در تسریع بهبود قسمت‌های مختلف کاربرد دارد، که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • رماتیسم مفصلی
  • شانه درد
  • آرتروز زانو
  • آرتروز لگن
  • آرتروز مچ پا
  • بورسیت لگن و بورسیت شانه
  • بیرون زدگی دیسک کمر
  • تخریب دژنراتیو دیسک کمر
  • تندونیت
  • درد سیاتیک
  • خار پاشنه
  • آرنج تنیس بازان
  • و…‌

البته شایان ذکر است که استفاده از لیزر می‌تواند مانند بسیاری از شیوه‌های درمانی خطرآفرین باشد. نقاطی از بدن وجود دارند که اعمال لیزر بر روی آن‌ها توصیه نمی‌شود و چه بسا منع می‌شود. از جمله این نواحی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استفاده لیزر در اطراف یا روی چشم
  • استفاده از لیزر روی نواحی مبتلا به سرطان
  • استفاده از لیزر برای بیمان مبتلا به صرع
  • استفاده از لیزر در اطراف لگن خانم باردار

مگنت در فیزیوتراپی زانو

استفاده از مگنت در فیزیوتراپی نمونه‌ای از درمان به وسیله مغناطیس است که با عنوان مگنت تراپی شناخته می‌شود. مگنت یکی از انواع فیزیوتراپی زانو با دستگاه است که بسیار شناخته شده‌ می‌باشد. در مگنت تراپی بدن در معرض مغناطیس با موجی از فرکانس‌های پایین قرار می‌گیرد.

از آنجایی که بدن انسان به صورت طبیعی میدان‌های مغناطیسی و الکتریکی دارد، می‌توان گفت که تمامی مولکول‌های موجود در بدم انسان مقداری میدان مغناطیسی در خود دارند. لذا با قرار گرفتن بدن در یک شرایط مغناطیسی مانند مگنت تراپی، فعالیت غشای سلول‌ها به سبب جریان الکتریکی ضعیفی که در آن‌ها ایجاد می‌شود، افزایش می‌یابد. افزایش پتانسیل غشای سلولی تعادل پتانسیل داخل سلولی را ایجاد می‌کند و بهبود عملکرد سلول، افزایش سوخت و ساز و اکسیژن رسانی سلولی را نتیجه می‌دهد.

از جمله مواردی که مگنت تراپی در آن‌ها به کار می‌رود، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • گرفتگی عضلات یا اسپاسم عضلات
  • آرتروز کمر یا سیاتیکا در عصب سیاتیک (موجب کمر درد می‌شود)
  • درد عصب سه قلو صورت
  • شکستگی‌های جوش نخورده یا دیر جوش خورده
  • زخم‌های تروفیک
  • رماتیسم مفصل زانو و سایر مفاصل

برق در فیزیوتراپی زانو

فیزیوتراپی با برق از دیگر انواع فیزیوتراپی زانو با دستگاه‌ است که برای بهبود گردش خون، کاهش درد و تسریع ترمیم بافت آسیب دیده زانو از آن استفاده می‌شود. فیزیوتراپی با برق به وسیله دستگاه‌‌هایی که فعالیت آن‌ها با برق یا باتری است، اجرا می‌شود.

دستگاه‌های برق با الکترود‌هایی با پدهای خیس روی بدن بیمار قرار می‌گیرند. این الکترودهای دستگاه حتماً باید بر روی بدن بیمار ثابت شوند. سپس بعد از اینکه این الکترودها به صورت کامل روی بدن بیمار جای گرفتند، جریان الکتریکی خفیفی از طریق الکترودها روی بدن اعمال می‌شود.

شدت جریان الکترودها بستگی به توان تحمل بیمار دارد. یعنی نباید آن‌قدر کم باشد که هیچ حسی را در بیمار به وجود نیاورد و نه اینکه آن‌قدر زیاد باشد که بیمار را دچار آزردگی و ناراحتی کند. در بسیاری از مواقع تنها در حد حس شدن جریان توسط بیمار کافی است. از جمله مواردی که فیزیوتراپی با برق در بهبود آن‌ها نقش دارد، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تسریع ترمیم بافت آسیب دیده زانو
  • کاهش تورم زانو
  • کاهش درد حاد و مزمن زانو
  • کاهش التهاب در تاندونیت و بورسیت
  • تقویت عضلانی زانو
  • از بین بردن تجمع کلسیم در خار پاشنه
  • پیشگیری از تحلیل عضله بدون عصب
  • آرتروز مفصلی زانو
  • کلسیفیکیشن

لازم به ذکر است که شایع‌ترین و محتمل‌ترین خطری که از جانب فیزیوتراپی با برق امکان وقوع دارد، سوختگی است. اگر الکترودها به حد کافی خیس نشوند و یا روی بدن ثابت نشوند، امکان سوختگی وجود دارد. لذا در جریان اعمال فیزیوتراپی با برق باید احتياط‌های لازم عملی شوند.

برق در فیزیوتراپی

علت صدا زانو

سعید مزین هستم، فیزیوتراپی و آسیب ورزشی. امروز میخوایم در مورد این صحبت کنیم که چرا زانو ما صدا میده و اصلا این صدایی که در زانو ایجاد میشه چیه،‌از کجا میاد، کدوم صدا ها رو باید بهش توجه کرد و کدوم قابل توجه برای ما نیست.

درواقع آزاد شدن حباب های ریز گاز در مفصل هست که باعث ایجاد صدا یا یک حالت شبیه شکستن قولنج در مفاصل میکنه. حالا عمدتا در زانو این اتفاق بیشتر میافته.

صدا زانو طبیعی

کجا میگیم این صدا زانو برای ما اهمیت نداره؟ اگر صدا دادن بدون درد زانو و تورم باشه یعنی داره راه میره و زانو صدا میده و هیج درد و تورمی در زانو مون حس نمی کنیم، این صدای پاتولوژیک نیست و یک صدای نرماله و فرد بخاطر آزاد شدن آن حباب های ریز گاز داخل مفصل یا مایع سینوویال هست که این صدا ها رو میشنوه.

صدا زانو خطرناک

حالا کی و کجا ها صدا هایی که از داخل مفصل میشنویم را باید دقت کنیم و گوش خود را تیز تر کنیم نسبت بهش؟ ۵ جا وجود داره که باید بهش دقت کنیم که صدا زانو خطرناک کجاست و کی اتفاق میافته.

پارگی مینیسک

کسایی که ورزشکار های خیلی شدیدی هستن که خیلی توجه نمیکنن، آمادگی جسمی بالایی ندارد یا آمادگی جسمی بالایی دارن اما فشار رقابت باعث میشه که فرد پارگی مینیسک رو میتونیم بهش اشاره کنیم. اگر مینیسک پاره بشه فرد دچار درد در زانو میشه و یه مقدار متورم میشه و همراه با قفل شدن در زانو هستش. برای صدایی که داخل زانو هستش و فرد اگر ورزشکار باشه. یه حرکت با سرعت بالا و چرخش انجام بده در حالتی که وزن انداخته فرد بر زمین و یه صدایی یکدفعه در زانو بشنوه و بعد از یک مدتی درد بگیرد و متورم بشه، این صدایی هست که باید بهش توجه کرد

پارگی ACL

صدای دیگه ای که باید بهش توجه کرد، پارگی ACL هست. پارگی ACL با یک پاپ ساین همراه هست. عموم ورزشکاران دچار این اتفاق میشن. فرد وقتی دچار پارگی میشه، یه صدای پاپی رو گزارش میده و بعد متورم میشه زانو و درد میکنه. تفاوت پارگی ACL با مینیسک این هست که مینیسک قفل میکند اما این قفل نمیکند. فرد زانوش مدام خالی میشه. بیشتر از حد طبیعی خالی میشه. اگر ماهی یک بار زانو خالی میشه، اتفاقا مشکل خاصی نیست و ضعف عضله است اما اگر مثل در یک هفته بیشتر از ده بار خالی میکنه زانو، نشان دهنده یک حالت پاتولوژی در مفصل است.

آرتروز مفصل زانو

مورد سوم آرتروز هایی هستند که در این مفصل ایجاد میشن که همراه با صدای کریپتاسیون، خر خر یا قژ قژ همراه هستن. عموما افراد مسن تری هستن که درد های شبانه ای رو عموما به ما گزارش میدن

آرتریت روماتوئید

مورد چهارم کسانی هستند که دچار آرتریت روماتوئید شدن. آرتریت روماتوئید یک بیماری التهابی هست که وقتی فرد دچار همچین بیماری میشه عموما زانوش متورم هست، درد دارد، قرمز است، صبح ها دردش بیشتره و بعد از یکی دو ساعت که از کار هاش میگذره دردش کمتر میشه و این فرد هم دچار کریپتاسیون یا قژ قژ در مفصل خواهد شد.

کندرومالاشی

و مورد آخر، موردی است که بیشتر در افراد جوان اتفاق میافته که ما بهش میگیم کندرومالاشی. کندرومالاشی یک نرمی قضروف زیر کشکک زانو، اتفاقی است که عموما در ورزشکار ها و خانم ها و سنین کم میشه. این فرد هم دچار قژ قژ در زانو هستش و جایی که درد میکنه عموما زیر استخوان کشکک هستش. درد هایی که زیر استخوان کشکک هستش، عموما برمیگرده به کسایی که کندرومالاشی شدن.

فیزیوتراپی زانو با دستگاه در چه شرایطی انجام می‌شود؟

شرایطی برای زانو وجود دارند که بسیار درد آور هستند و نیاز به بهبود دارند. به طور مثال آسیب دیدگی مینیسک، درد پاتلافیمورال، آسیب دیدگی رباط صلیبی، دررفتگی یا پیچ خوردگی زانو و… از جمله شرایطی هستند که در رده مشکلات و آسیب‌های زانو قرار دارند؛ لذا باید بهبود یابند. فیزیوتراپی به وسیله انواع دستگاه‌ها و تکنیک‌های نام برده شده یکی از روش‌های درمانی مناسب برای درد زانو به حساب می‌آید.

اگر در ناحیه زانوی خود احساس درد می‌کنید، یا در شرایط خاص زانوی شما تیر می‌کشد و روزانه به صورت مداوم استخوان درد شدیدی را متحمل می‌شوید، باید هر چه سریع‌تر جهت درمان محل آسیب دیده اقدام کنید. شاید مشکل کنونی زانوی شما با فیزیوتراپی قابل حل باشد؛ اما اگر بگذارید این درد در بازه زمانی طولانی ماندگار شود، حتی ممکن است جراحی‌های سنگین نیز پاسخگوی درمان زانوی شما نباشند.

فیزیوتراپی زانو با دستگاه یک درمان مؤثر برای مشکلات زانو است، اما اینکه شما چه زمانی اقدام به شروع جلسات فیزیوتراپی کنید و حرکات آن‌ را به درستی انجام دهید نیز در روند درمان درد بی‌تاثیر نخواهد بود.

مشاوره رایگان با ی فیزیوتراپی سعید مزین:تلفن های تماس:

۰۲۱۲۲۱۴۵۶۵۱ – ۰۹۱۹۸۰۴۹۰۶۰

آدرس مراکز درمانی فیزیوتراپی مزين :

١) سعادت آباد، صرافهای جنوبی، خيابان ٣١شرقی، پلاک ٨- واحد ٨ – طبقه ٤
٢) عباس آباد، تقاطع خیابان های وليعصر (عج) و بهشتی، بيمارستان فوق تخصصی هاجر، بخش فيزيوتراپی

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست مطالب

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماسخانهمقالات