فیزیوتراپی پا

فیزیوتراپی پا
۷ آذر ۱۴۰۲

پای انسان دارای ۲۸ استخوان و ۲۵ مفصل است. پا دارای ۳ بخش خلفی، میانی و قدامی است. مهمترین ویژگی پا، ثبات آن است، فیزیوتراپی پا در راستای ثبات آن و رفع دردهای عضلانی اسکلتی در پا به طرق مختلف انجام می شود. 

حال با توجه به این دو ویژگی مهم، این مجموعه، برای تکمیل عملکرد فرد حیاتی می باشد و آسیب در آن میتواند عملکرد فرد را مختل نماید. آسیب های وارده به به پا می تواند متفاوت باشد و طیف وسیعی مانند پیچ خوردگی مچ، زیاد یا کم شدن قوس کف پا، خارپاشنه، انگشت چکشی، شیناسپلینت، تاندونیت آشیل، التهاب فاشیایپلنتار و … را در بر بگیرد. در نتیجه فیزیوتراپی از اهمیت شایان توجهی برای کاهش صدمات و عملکرد این عضو برخوردار می باشد.

تمرین درمانی برای فیزیوتراپی پا چگونه است؟

تمرین درمانی برای این ناحیه شامل دو قسمت است: 

  • تمرینات روی تخت و لوکالو
  • تمرینات فانکشنال و تمرین راه رفتن

تمرینات اولیه در جهت کاهش التهاب ناحیه صدمه دیده و کشش عضلات اطراف و تمریناتی در جهت افزایش ثبات و تقویت مفاصل و نیز فیزیوتراپی پا در قسمت های بالاتر مانند زانو، لگن و ناحیه ستون فقرات می باشد. پس از گذز از مرحله اولیه یا اولین مراحل فیزیوتراپی، تمرینات ایزومتریک و ایزوتونیک که عضلات مرتبط را در طول های بلند و کوتاه تقویت میکند، گسترش می یابد.

روی تردمیل راه برم بهتره یا زمین

هزینه و قیمت فیزیوتراپی پا

هزینه ها و تعرفه های درمانی فیزیوتراپی هر سالانه توسط وزارت بهداشت تعیین می گردد که هزینه نهایی با توجه به تجویز پزشک معالج و فیزیوتراپیست و نیز با توجه به تعداد جلسات مورد نیاز و همچنین مقدار استفاده از دستگاه ها تعیین می گردد که فرد می تواند در صورت دارا بودن بیمه تکمیلی از آن برای دریافت هزینه های صورت گرفته خود اقدام نماید.

فیزیوتراپی مچ پا

هدف فیزیوتراپی تخصصی برگرداندن شما به فعالیت های پیش از آسیب‌دیدگی است. بدون برنامه توان‌بخشی کافی و مناسب امکان بروز تشدید مشکلات و مزمن شدن علایم (مانند کاهش دامنه حرکت، درد و تورم مزمن، و ناپایداری مفصل) وجود دارد که می‌توانند عملکرد شما را مختل کند. فیزیوتراپیست می‌تواند با استفاده از برخی روش های خاص درد و ورم موجود در مفصل شما را کم کرده و سپس با ارائه تمریناتی به بازیابی دامنه حرکت، قدرت، انعطاف‌پذیری و تعادل مچ پای شما کمک کند.

می‌توان با استفاده از تمرینات پایداری و تعادل مجدداً به عضلات مچ پا آموزش داد که در کنار یکدیگر از مفصل مچ پا حمایت کنند. این تمرینات می‌توانند شامل درجات مختلفی از چالش‌های تعادلی، مانند ایستادن روی یک پا، باشند.

فیزیوتراپی پا برای کاهش درد و ورم

  • تحریک الکتریکی (اینترفرنشیال یا گالوانیک با ولتاژ بالا)
  • اولتراسوند
  • ماساژ اصطکاکی متقاطع
  • درمان پیچ خوردگی با لیزر
  • استفاده از عصا
  • استفاده از ارتز
  • بستن ناحیه ضرب دیده
  • مچ بند
  • کمپرس سرد یا گرم
  • حرکات ورزشی مخصوص بهبود انعطاف پذیری، استحکام و تعادل
  • آب درمانی
  • اصلاح وضعیت بیومکانیکی
  • از سرگیری تدریجی فعالیت‌های روزمره
  • توصیه در ارتباط با انتخاب کفش مناسب
  • ورزش و حرکات اصلاحی
  • درد مچ پا در ورزش
  • ورزش و حرکات اصلاحی

فیزیوتراپیست ها تجربه بالینی فراوانی در درمان پیچ خوردگی و یا شکستگی مچ پا و تقویت عضلات پا دارند و تمریناتی جهت درمان و تقویت مچ پا به شما ارائه می‌دهند. در صورت داشتن هرگونه نگرانی در این زمینه باید آن را با فیزیوتراپیست خود در میان بگذارید.

درمان پیچ خوردگی با فیزیوتراپی برای تمامی بیماران مبتلا به این مشکل ضروری است، زیرا توانبخشی ناکافی منجر به نتایج نامناسب و افزایش احتمال آسیب دیدگی مجدد می‌شود. فیزیوتراپی همواره فرآیند درمان را سرعت می بخشد، و احتمال بروز مجدد پیچ خوردگی را کاهش می‌دهد.

اهداف درمان فیزیوتراپی پیچ خوردگی مچ پا

  • محافظت از مفصل، تسکین درد و کنترل التهاب
  • بازیابی کامل دامنه حرکتی
  • استحکام عضلات ساق پا
  • بازیابی تعادل
  • بازیابی فعالیت نرمال
  • استفاده از روش‌های توانبخشی به منظور درمان پیچ خوردگی مچ پا

حرکات ورزشی بهبود دهنده ی دامنه حرکتی پا

ورم و درد مچ پا باعث محدود شدن دامنه حرکتی مچ پا می‌شود. فیزیوتراپیست به شما روش انجام حرکات ورزشی ایمن و موثر را برای درمان درد مچ پا و بازیابی کل دامنه حرکتی مچ پا آموزش می‌دهد.

حرکات ورزشی مخصوص استحکام عضلات

عضلات مچ به دنبال پیچ خوردگی ضعیف می‌شود و باعث بی ثباتی طولانی مدت مفصل و آسیب دیدگی های مجدد آن خواهند شد. فیزیوتراپیست بر اساس شدت آسیب دیدگی، حرکات ورزشی استقامتی مناسب را برایتان تجویر می کند.

فیزیوتراپی پا در منزل
فیزیوتراپی پا در منزل

حرکات ورزشی مخصوص به عضلات شما کمک می‌کند، تا شما بتوانید به تغییرات محیطی مانند سطوح غیر همسطح یا متحرک واکنش مناسب نشان دهید. وقتی توانستید بدون درد، وزن خود را روی مچ خود تحمل کنید، فیزیوتراپیست این حرکات ورزشی را تجویز کرده تا به شما کمک کند که فعالیت‌های عادی خود را از سر بگیرید.

تمرین ساختاری

وقتی بتوانید بدون درد به راحتی پیاده روی کنید، فیزیوتراپیست با افزودن فعالیت‌هایی مثل پیاده روی تند، پرش یا دویدن برنامه درمانی شما را گسترش خواهد داد. این برنامه براساس معاینه شما توسط فیزیوتراپیست ، اهداف شما، سطح فعالیت و بهداشت عمومی شما برنامه ریزی خواهد شد.

ورزش و حرکات اصلاحی در بهبود پیچ خوردگی مچ پا

حرکات ورزشی عموما برای درمان پیچ خوردگی مچ پا مفید می باشند. شما باید قبل از شروع این حرکات ورزشی در مورد کارایی آن‌ها برای درمان خود، با فیزیوتراپیست مشورت کنید. این حرکات روزی سه مرتبه باید انجام شوند، البته به شرطی که باعث به وجود آمدن یا تشدید علائم از جمله درد مچ پا نشوند.

فیزیوتراپیست زمان مناسب برای شروع حرکات اصلاحی مقدماتی و سپس حرکات ورزشی متوسط و پیشرفته را تعیین می‌کند. فیزیوتراپیست با توجه به بهبود شما این برنامه را تدوین می کند.

پیچ خوردگی مچ پا عارضه نسبتا شایعی است که معمولا همراه با علائم ورم مچ پا و درد می باشد. درمان پیچ خودگی مچ پا با توجه به شدت علائم و درجه آسیب دیدگی تعیین می شود. توجه داشته باشید بدون استفاده از روش های درمان توانبخشی و فیزیوتراپی نمی توان به بهبود کامل دست یافت. فیزیوتراپیست با توجه به وضعیت شما درمان مناسب را تجویز می کنید. توجه داشته باشید بدون تجویز فیزیوتراپیست اقدام به انجام حرکات اصلاحی و ورزش های مچ پا نکنید.

تمرینات ایزومتریک چیست؟

تمرینات ایزومتریک به تمریناتی گفته می شود که عضو ثابت و بدون جابجایی باقی می ماند.

تمرینات ایزوتونیک چیست؟

در تمرینات ایزوتونیک عضلات در طول های بلند و کوتاه تقویت می شوند.

تمرینات فانکشنال چیست؟

هدف از تمرینات فانکشنال، بالابردن توانایی فرد برای بازگشت به زندگی و فعالیت روزانه قبل از آسیب است.

این تمرینات شامل تمرینات برای بالا بردن تعادل و حس عمقی با استفاده از تمریناتی همچون تخته تعادل ، ترامپولین و تراباند میباشد.

نحوه و روشهای فیزیوتراپی پا چگونه است؟

پا دارای ۳۰ مفصل است که می توان بر روی تمامی آنها فیزیوتراپی انجام داد. عملکرد دقیق و هماهنگ این مفاصل در کنار هم و به کمک عضلات این عضو که حرکت و ثبات را در این ناحیه ایجاد می کنند موجب می شود تا ما بتوانیم راه برویم، بدویم، بپریمو درگر حرکات روزانه خود را به اجام برسانیم. پای انسان ممکن است در اثر فعالیت های تکراری و بیش از حد و یا ضربه مستقیم دچار آسیب و در نتیجه ملتهب و دردناک شود که در نتیجه نیاز به فیزیوتراپی پا پیدا می کند.

پا در صورت آسیب علائمی همچون درد ، التهاب و تورم ، ضعف عضلات ، سفتی حرکت و کاهش دامنه حرکتی را از خود بروز می دهد. در این حالت درمان بیمار شامل روش های مناسب برای کاهش درد و التهاب می شود این روش ها طیف وسیعی مانند الکتروتراپی یا مگنت تراپی را نیز می توانند شامل شوند. افزایش قدرت با کمک تمرینات ورزشی مناسب ، افزایش دامنه حرکتی با استفاده از تکنیک های دستی ، بهبود حس عمقی و بازآموزی الگوی راه رفتن نیز جز روش های درمانی دیگر فیزیوتراپی پا برای درمان عارضه های بیمار می باشند.

 

دستگاه فیزیوتراپی پا

برنامه درمانی فیزیوتراپی فرد آسیب دیده وابسته به وضعیت بدنی وی قبل و بعد از آسیب وارده تعیین می شود. نحوه انجام فیزیوتراپی پا با توجه به وضعیت بدنی هر فرد می تواند متفاوت باشد. درکل برنامه فیزیوتراپی ، شامل ۳ قسمت متفاوت است که شامل استفاده از دستگاهها ، درمان دستی و تمرین درمانی می شود.

دستگاه های فیزیوتراپی چه کار می کنند؟

دستگاه تحریک الکتریکی برای کاهش و کنترل درد و التهاب و نیز بازآموزی حرکات عضلات در عضو مورد درمان فیزیوتراپی می باشد. جریان تنس به منظور کنترل درد، جریان فارادیک به منظور کنترل اعصاب و جریان اف ای اس به منظور بازآموزی عصلانی بکار می رود.

از لیزرتراپی به منظور کاهش التهاب، کنترل درد و نیز گاهی به جهت تحریک و افزایش میزان ترمیم در عضو استفاده می شود.

فیزیوتراپی پا توسط شاک ویو برای مشکلاتی مانند خار پاشنه ، تاندونیت های مزمن ، نقاط تریگروگرفتگی می باشد. دستگاه دیاترمی نیز می تواند گرمای عمقی ایجاد کند ، که به منظور کاهش التهاب مزمن و رفع اسپاسم عضلات ریز و عمقی در فیزیوتراپی پا مورد استفاده می باشد.

فیزیوتراپی پا در منزل

به جهت درمان مشکلات پای افراد، فیزیوتراپی پا در منزل نیز می تواند توسط فیزیوتراپیست صورت پذیرد، ابتدا از درمان های کاهنده ی درد و التهاب استفاده می شود که به این منظور فیزیوتراپیست از دستگاه های پروتابل و قابل حمل که شامل دستگاه های الکتروتراپی میشوند استفاده می کند.

انواع بانداژها و نواربندی ها برای کاهش تورم ، کاهش درد و ایجاد ساپورت در اندام می تواند انجام شود. درمان های دستی با هدف برگرداندن حرکت مفصل به حالت استاندارد، اصلاح وضعیت اندام پا، کاهش بار از روی بافت و تخلیه تورم نیز انجام خواهد شد و در نهایت به بیمار آموزش هایی نیز داده خواهد شد که خود می بایست بر طبق آن آموزش ها برای بهبود عضئ آسیب دیده که در اینجا پای وی منظور است، عمل کند. از گرما و سرما ( هات پک و آیس پک ) نیز به منظور برگرداندن حس بیمار ، کاهش تورم و درد استفاده می گردد و نیز تمرینات ورزشی مناسب با آسیب دیدگی وی و نیز امکانات موجود در منزل نیز برای وی تجویز خواده شد.

حرکات فیزیوتراپی پا

حرکات غیر فعال شامل حرکاتی میشود که توسط فیزیوتراپیست به صورت غیرفعال درمفصل صورت میگیرد و خود فرد نقشی در انجام این حرکات ندارد.

حرکات غیر فعال زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که فرد بیمار دچار التهاب و یا آسیب شدیدی شده باشد که انجام حرکت منجر به حادتر شده آسیب گردد. در این مواقع حرکات غیر فعال برای جلوگیری از کم شدن دامنه حرکت مفصلی فرد انجام میپذیرد.

حرکات فعال کمکی حرکاتی که فرد به کمک تراپیست خود در مفصل برای فیزیوتراپی پا انجام میدهد. در این مرحله فرد در حالت حاد قرار ندارد و با اطمینان بیشتری میتواند حرکت مفصل رابه صورت کمکی انجام دهد تا ضعف عضلات وی کم گردد.

حرکات فعال هنگامی که دردها کم شده باشد و بیمار تورم و التهاب خاصی در اندام نداشته باشد و راحت بتواند به صورت فعال وبدون کمک فیزیوتراپیست، حرکت مفصل را به جهت تقویت هر چه بیشتر عضلات انجام دهد.

فیزیوتراپی پا پرانتزی

پای پرانتزی هنگامی اتفاق می افتد که دو عضله ران و ساق فرد در داخل به همدیگر نزدیک شده باشد، در این حالت فرد نیاز به فیزیوتراپی پا برای بهبود پیدا میکند. درحالت طبیعی هنگامی که فرد ایستاده است فاصله بین زانوها باید بین ۲ تا ۴ سانتی مترباشد هنگامی که این اندازه بیشتر می گردد، زانوی فرد به اصطلاح حالت پرانتزی پیدا می کند. فیزیوتراپی زانو در برخی موارد میتواند راه درمان شما باشد.

علل ایجاد زانوی پرانتزی

این اختلال می تواند به علت وزن زیاد ، زمینه ارثی ، بیماری های روماتیسمی و التهابی ، نرمی استخوان ،کوتاهی و یا سفتی عضلات و بافت نرم قسمت خارجی زانو و ضعف عضلات داخلی پا می باشد. درمان هایی که برای این اختلال وجود دارند شامل تقویت عضلات ضعیف و تمرینات کششی عضلاتی است که کوتاه شده اند. این عارضه عموما با استفاده از تکنیک های فیزیوتراپی دستی بهبود می یابد. در صورتی که این اختلال شدید باشد و با درمان فیزیوتراپی اصلاح نشود جراحی استئوتومی ( اصلاح راستای زانو ) برای بیمار انجام می شود. بعد از عمل جراحی، بیمار برای کسب دامنه حرکتی کامل زانو و قدرت طبیعی عضلات باید به فیزیوتراپی مراجعه کند.

حرکات فیزیوتراپی شامل حرکات تقویتی عضلات پا

تمرینات اصلاحی وضعیت قرار گرفتن اندام تحتانی و حرکات اصلاحی برای آموزش راه رفتن صحیح بعد از عارضه های مختلف اندام تحتانی می باشد.
تمرینات تقویتی شامل تقویت عضلات مفصل لگن ،تقویت عضلات قدام و خلف ران ،تقویت عضلات دور کننده و نزدیک کننده پا همچنین تقویت عضلات پا و عضلات کف و قدامی در فیزیوتراپی پا که مربوط به انگشتان است می باشد.
تمرینات اصلاحی برای قرار گرفتن اندام تحتانی در راستای طبیعی و نرمال خود یکی از مواردی است که در طول درمان باید به آن توجه شود تا هم از ایجاد ضایعه های ثانویه جلوگیری کرده و هم در راه رفتن بیمار اختلال ایجاد نکند.

فیزیوتراپی شکستگی پا

فیزیوتراپی پا پس از شکستگی در فاز اول برای بهبود شکستگی شامل دوره استراحت و بی حرکتی است و با توجه به نوع و محل شکستگی مدت زمان آن متغیر می باشد. در مراحل بعدی، آموزش قرار گیری صحیح عضو، آموزش تمرینات مناسب جهت جلو گیری از اتروفی و ضعیف شدن عضلات و همچنین توجه به سایر عضو ها در مدت زمان استراحت می باشد.

استفاده از روش های ضد درد ، تحریک کننده عضلات و ضد التهاب نیز در این فاز از شکستگی بسیار مفید و کارآمد است. در فاز بعدی درمان شکستگی که با توجه به شرایط ، وزن اندازی روی عضو به مرور انجام می شود و بیمار برای بازگشت به زندگی روزمره آماده می شود. در این فاز تمرینات تقویتی با شدت بیشتری صورت گرفته ، تمرینات فانکشنال ، آموزش صحیح راه رفتن ، بدست آوردن دامنه طبیعی حرکات مفاصل مورد توجه است.

نشانه‌ها و علائم پیچ‌ خوردگی در مچ پا

درد، خصوصاً هنگامی که وزن بدن را روی مچ پای درگیر قرار می‌دهید بسیار بیشتر می گردد. در موارد حاد، درد شدید در همان لحظه آسیب دیدگی حس می گردد، و در عرض چند ساعت پس از آسیب دیدگی ممکن است درد در زانو نیز احساس شود.

  • تورم و گاهی کبودی و کوفتگی در ناحیه
  • محدود شدن دامنه حرکت مچ پای فرد
  • عدم تحمل تمام وزن روی مچ پا

چگونه مچ پای پیچ خورده تشخیص داده می شود؟

اگر مچ پای شما درد و تورم داشته و احتمال می‌دهید که پیچ‌خورده است، به یک پزشک یا یک فیزیوتراپیست مراجعه کنید. در صورت شدید بودن نشانه‌ها و علائم در شما، ممکن است که استخوانی از مچ یا ساق پای شما شکسته باشد. . پزشک برای اطمینان حاصل کردن از عدم شکستگی استخوان مچ پا از تصویربردرای با اشعه ایکس استفاده می‌کند. شکستگی استخوان علائم مشابه ای مانند ورم و درد مچ پا را بهمراه دارد.

معاینه فیزیکی ممکن است دردناک باشد زیرا پزشک باید مچ پای بیمار را در جهات مختلف حرکت دهد تا متوجه شود آیا آسیبی به رباط وارد شده است یا خیر. پزشک در صورتی که احتمال دهد هر یک موارد زیر در بیمار وجود دارد ام آر ای را تجویز می کند:

۱- رباط ها شدیدا آسیب دیده باشند.

۲- سطح مفصل آسیب دیده باشد.

۳- استخوان ترک کوچکی برداشته باشد یا مشکلات دیگری وجود داشته باشد.

درمان مچ پای شکسته یا پیچ خورده

گزینه های مختلفی برای درمان پارگی تاندون مچ پا یا پیچ خوردگی آن همراه یا بدون عمل جراحی وجود دارند. گزینه ها بدون عمل جراحی شامل روش های) حفاظت، استراحت، کمپرس یخ، استفاده از مچ بند طبی و بالا قرار دادن مچ پا) می باشد. اغلب پیچ خوردگی های درجه ۱ با این روش درمان می شوند.

پیچ خوردگی های درجه ۲ نیز با این روش اما درمان می شوند اما مدت زمان درمان بیشتر به طول می انجامد. پزشک برای ثابت نگته داشتن مفصل ممکن است به شما استفاده از آتل یا گچ را توصیه کند. چنانچه به پیچ خوردگی درجه ۳ دچار هستید، ممکن است به استفاده از گچ پا به مدت دو تا سه هفته نیاز داشته باشید. می توان از داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی برای کنترل درد و ورم استفاده کرد.به طور کلی، درمان پیچ خوردگی توسط عمل جراحی به ندرت صورت می گیرد.

عمل جراحی گاهی اوقات در صورت آسیب شدید به رباط ها یا زمانی که روش های غیر جراحی موثر واقع نشود، ضروری خواهد بود. جراح ممکن است از روش آرتروسکوپی برای نگاه کردن به داخل مفصل برای تشخیص بخش های شکسته ی استخوان یا غضروف استفاده کند. سپس جراح روش های لازم را به کار می گیرد.

کلینیک فیزیوتراپی دکتر سعید مزین در سعادت آباد

مشاوره رایگان با ی فیزیوتراپی سعید مزین

 

۰۲۱۲۲۱۴۵۶۵۱ – ۰۹۱۹۸۰۴۹۰۶۰

آدرس مراکز درمانی فیزیوتراپی مزين :

١) سعادت آباد، صرافهای جنوبی، خيابان ٣١شرقی، پلاک ٨- واحد ٨ – طبقه ٤
٢) عباس آباد، تقاطع خیابان های وليعصر (عج) و بهشتی، بيمارستان فوق تخصصی هاجر، بخش فيزيوتراپی

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست مطالب

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماسخانهمقالات